неделя, 8 май 2011 г.

Честит 9 май, Рожденият ден на Европа

България ще посрещне Деня на Европа 9 май, който за пети път чества като пълноправен член на ЕС. В Русе са организирани следните тържества:

На 9 май в Деня на Европа от 18,00 ч. пред магазин „Кауфланд” Община Русе и Общински младежки дом организират концерт. В концерта ще участват фолклорен танцов състав „Зора”, студио за модерен балет „Импулс”, певиците от Студио „Икономов”. Ще има и много хумор с актьора Любо Фърков.

На 9 май от 19,30 ч. в Пленарна зала на Община Русе ще бъде представен празничния концерт посветен на Празника на Русе и Деня на Европа. Концерта се организира от Общински младежки дом Русе и в него ще участват фолклорен танцов състав „Зора”, студио за модерен балет „Импулс”, певиците от Студио „Икономов”, бийтбоксърите от „Beat 4 fun”. Ревю на дамски облекла ще представят техникума по облекло, а на абитуриентски прически е подготвила Даниела Йолова. По време на концерта ще бъдат обявени и наградени победителите в пролетните конкурси на младежки дом Русе. Входът е свободен.

С изложба за Деня на Европа Регионална библиотека „Любен Каравелов” отбелязва една от най-значимите дати в съвременната история.
Мотото на Деня на Европа през 2011 година е: “Запознайте се с правата си! Възползвайте се от правата си!”.
Показани са книги, списания и други официални публикации от фонда на библиотеката, свързани с процесите на европейската интеграция, общите политики на Европейския съюз, полезна информация за гражданите на Европа.
Основен акцент в експозицията е темата за България след присъединяването и към Европейския съюз.
Изложбата е експонирана във фоайето на библиотеката и може да се види до 13 май.

Честит 9 май, ДЕНЬ ПОБЕДЬI

Нека всички, които не сме забравили подвига на Съветската армия по време на Втората световна война, довел до разгромяването на фашистка Германия, да преклоним глава в памет на милионите, дали живота си за да спрат черната чума, плъпнала из света.
По случай 66 годишнината от Победата над Хитлерофашизма тържествата в гр. Русе ще започнат в 11 часа на 9 май с поднасяне на венци и цветя на паметника на Альоша, тържествен митинг и художествена програма. Следва шествие от паметника на Альоша до гробището на загиналите съветски войни на което също ше бъдат поднесени цветя и ще бъде извършена панахида.