неделя, 7 юли 2013 г.

В Казан откриха XXVII Световна лятна Универсиада

Огънят на XXVII Световна лятна Уневерсиада бе запален на стадион „Казан Арена” и това може да означава само едно – Универсиада 2013, за която Казан се готви 5 години е открита. Церемонията за откриването й бе наистина грандиозна. 45 000 зрители, присъстващи на стадион „Казан Арена”, със затаен дъх се наслаждаваха на шоуто в продължение на няколко часа.
Президентът Путин поздрави зрителите на церемонията по откриването на Игрите: "От името на руското гостоприемство, аз ви приветствам със Световна лятна Универсиада в Казан.
"Казан е един от най-старите и най-красивите градове на нашата огромна и многонационална страна.Днес в Казан са се събрали успешни млади спортисти. Приятели, вие сте тук, представящи различни страни и континенти. Но по време на тези дни, сте обединени от лятната Универсиада, чийто мащаб може смело да съперничи на Олимпийските игри. Ние направихме всичко възможно, за да могат участниците на този спортен празник да се чувстват като у дома си тук и да успеят да постигнат високи резултати, да се преборят с конкуренцията и трудната борба. Разбира се, победата ще отиде в най-силният, но атмосферата, духа на Универсиадата ще остане завинаги с всеки един от вас ", подчерта Владимир Путин.
Президентът Путин се обърна към спортистите: "Вие всички сте обединени от любовта си към спорта, надеждата си за успех и победа. В тези тържествуващи минути, вашите сърца бият в унисон, тъй като те са обединени чрез общи чувства и цели. Желая на всички вас да преодолеят себе си, за постигане на нови рекорди. Нека тези секунди на битката и победата да бъдат ярки и запомнящи се. Надобър час! " – пожела той.
Подробностите за церемонията по откриването на Универсиадата до последния ден бяха строго пазена тайна - организаторите на шоуто искаха тя да порази дълбоко душата на публиката.Главният директор на церемонията е Алексей Сеченов - член на Академията на Руската Телевизия, носител на "Taffy". Главен хореограф на церемонията бе специалистката от Москва Жанна Шмакова. Ръководителят на междуведомствената работна група за подготовката на церемонията беше кметът на Казан Ильсур Метшин, а неговия изпълнителен директор - заместник-генерален директор на АНО "Исполнительная дирекция "Казань 2013" Игор Сивов.
Участниците в шоуто са представители на танцови колективи от Казан. Дългите репетиции им помогнаха да реализират мечтати си и да подарят на Казанци едно шоу, което вече се нарича историческо. Част от шоуто бе представено в 3D формат,като всички в публиката получиха 3D-очила.Действието се разви на уникална сцена във формата на пирамида, върха на която украсява огромна купа с огън. Общото тегло на металната конструкция на сцената е 470 тона.
При монтажа на конструкцията са участвали повече от 400 души, а участниците в спектакъла са били над 4000 души, което не включват персонала, който отговаря за инфраструктурата на стадиона. Повече от 50000 души са взели участие за подготовката за церемонията по откриването,над 30 големи и 200 малки декоративни предмети за транспорта на които са използани 30 тира. На стадиона са инсталирани повече от 2000 осветителни тела.
В допълнение към огромния екип от организатори и художници, по време на церемонията е участвал и голям екип от 1739 доброволци заети в различни области.
За да вземете участие в церемонията по откриването на Лято 2013 Универсиада, за да станете част от работата - може би звучи като сън. За много деца това се сбъдна днес. Особената роля и отговорност бе на екипа «сценичен работник» - 128 души от 15 юни активно се подготвяха с трупа актьори. Днес, те успяха да работят перфектно и показаха резултатите от дългите репетиции - пейзажа се променя от вълна на око, а необикновените конструкции се движеха около сцената с невероятна лекота и бързина. Други участници в шоуто - група от доброволци имаха честта да носят знамената на 162-те държави, които участват в игрите, а 350 доброволци офицери придружавага делегациите на страните.
Един от най-запомнящите неща в шоуто бе шествието на блоковете на народите на Русия. Зрителите видяха театрална мистерия, която включва най-ярките образи, оживяват митове и легенди от различни националности, живеещи на територията на съвременна Русия. В центъра на събитията - богатството на култури, различните народни традиции и занаяти. Водещата роля в шествието на народите на Русия бе отдадена на Човека -основен двигател на историята, създател на богатото наследство на страната.
Няколкото часа отлетяха като минути - през това време пред очите на публиката прелетя руската история - страната домакин на лятна Универсиада.
Създателите на шоуто напомниха, че източник на творчество и вдъхновение за всяко човешко същество са мъдрите приказки- те показаха мащабни сцени, представляващи разцвета на руското изкуство през ХIХ век, смутните времена на на революцията, годините на войната, на първия пилотиран полет в космоса ... Епизодът, трогателните моменти в историята на Русия, бе построен на валс - танца за всички възрасти, способен да отразява всяко събитие от живота.
Общата нишка през цялата церемония на идеята, че животът е пълен с неща, които разделят хората - приятели и врагове, приятели и врагове. Времената са се променили. Планетата е станала малка, а хората – близки като никога. Интрнет премахва границите и позволява всички да бъдем заедно.
Пламъкът на Универсиада 2013 ще гори в Чашата на стадион "Арена Казан" 2 седмици - до 17 юли, когато Игрите в Казан ще завършат с не по-малко грандиозна церемония по закриването им.