сряда, 2 януари 2013 г.

ПОКАНА


Скъпи приятели,
Имаме удоволствието да Ви поканим на среща на Русофилите от гр. Русе, посветена на 180 годишнината от рождението на видния наш съгражданин, патриот и възрожденец, учител и възпитател на плеяда възрожденски деятели Тодор Минков.
Срещата ще се проведе на 04.01.2013 год. От 18 часа в новооткрития Българо-Руски ресторант „Екатеринодар”


Журналисти от Минск откриха забравения гроб на големия просветител Тодор Минков





Нели ПИГУЛЕВА

Двама млади журналисти от Беларус, Катерина Честнова и Вячеслав Бондаренко, са открили гроба на един именит русенец - Тодор Минков. 38-годишният Вячеслав, който е телевизионен водещ и автор на 18 книги, и неговата съпруга Катерина, автор на книгата "100 велики руски емигранти", пътешествали през лятото из белоруското Полесие и в градчето Дрогичин вниманието им било привлечено от повален паметник от черен мрамор в старинното гробище. Когато разчели надписа: "Фьодор Николаевич Минков", Катерина и Вячеслав решили да проверят дали не става дума за Тодор Минков, известен български просветител и педагог от 19 век.
Двамата журналисти се залавят да научат повече за открития от тях гроб на Тодор Минков. Попадат на Паметната книга на Гродненска губерния от 1893 година и установяват, че Фьодор Минков е именно Тодор Минков, роден на 2 януари 1833 г. в Русчук. От 1863 г. живее в град Николаев, Херсонска губерния. Там основава частен пансион през 1867 г., който съществува до 1892 г. и е известен като уникално учебно заведение, наричано българския лицей. Сред възпитаниците на Южнославянския пансион са революционерът Панайот Волов, писателят Алеко Константинов, премиер-министърът Александър Малинов, генерал Симеон Ванков, майор Атанас Узунов, писателят Георги Стаматов, профсъюзният деец Георги Кирков. От 1893 година пансионът е бил преместен в имението на Минков в селцето Ровини, близо до Дрогичин. Там български младежи са се готвели за постъпване в руските кадетски корпуси.
В Белорус Тодор Минков е живял 14 години, като през цялото време е бил почетен мирови съдия, хората са го тачели като извънредно справедлив и напълно безкористен човек, разказва Бондаренко. Умира в Ровини на 15 март 1906 г. и е погребан с подобаващи почести. 
Гробът му беше в такова състояние, че ние направо се ужасихме, разказва Катерина. Мраморната плоча бе повалена на земята, трева до кръста скриваше гроба, всичко показваше, че човекът, погребан тук, отдавна е забравен, обяснява журналистката. Двамата с Вячеслав се опитали да пооправят щетите, нанесени от времето и забравата.

 А като се върнали в Минск, отишли в посолството на България и съобщили за своята находка. Временно изпълняващият длъжността посланик Ивайло Иванов благодарил на Честнова и Бондаренко и пръв отворил дума за това тленните останки на Минков да се върнат в родината и да намерят покой в Пантеона на възрожденците в Русе, родния град на просветителя.
Катерина и Вячеслав се зарадвали на идеята на дипломата Иванов и написали писма до дома-музей на Панайот Волов в Шумен, до Историческия музей в Русе, до областния управител на Русенска област Стефко Бурджиев, кмета на Русе Пламен Стоилов и до русенската структура на движение "Русофили".
Междувременно Катерина Честнова и Вячеслав Бондаренко започнали кампания в беларуските медии, като разпространили новината за открития паметник. Националният тв канал на Беларус ОНТ заснел филм за съдбата на Тодор Минков и неговата могила. Заедно с това местните власти в Дрогичин започнали благоустройство на гроба на Минков. На 17 ноември в Дрогичин пристигнали кадети от кадетския корпус в град Слоним, които изправили и укрепили паметника, след което отдали воински почести в памет на Тодор Минков.



Всичко гореизложено е започнало, уважаеми приятели - русофили, благодарение наличието на сайта ни на който Екатерина и Вячеслав Бондаренко са открили линията, по която вече четири месеца тече изключително ценната информация за нашия велик съгражданин.
С най-искренно уважение към труда на тези прекрасни млади журналисти - Бългрофили от гр. Минск, столица на Беларусия.
Тодор Радославов - областен координатор на НД "Русофили" гр. Русе.