вторник, 11 септември 2012 г.

Русенци на КОПРИНКА


Над 100 приятели на Русия от град Русе бяха част от близо 12 - те  хиляди, включили се в Деветия Национален събор на приятелите на Русия край язовир Копринка. Два автобуса и много хора със собствен транспорт откликнаха на идеята да посетят този уникален по рода си събор.
Част от Русенци си направихме палатков лагер край язовира и съчетахме участието в събора с риболов, пикник, руски песни, лагерен огън и много добро настроение.
Пътуването до Копринка ни даде възможност да посетим различни исторически обекти и забележителности по пътя (връх Шипка; Зоологическата градина в Габрово, Храм – паметника Шипка, Историческият музей в Казанлък, Голямата Косматка, Тракийската гробница в Казанлък, Дряновски манастир…) и да покажем и разкажем на децата си част от историята на страната ни.
Благодарни на организаторите на мероприятието и щастливи от преживяното се прибрахме заредени с положителни емоции и чудесни спомени.
 Надяваме се на Десетия юбилеен събор през 2013 година да се съберем много повече симпатизанти п приятели на Русия.

ДЕВЕТИ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА РУСОФИЛИТЕ КРАЙ ЯЗОВИР КОПРИНКА 2012




Близо 12 хиляди души, повечето от които посветили младостта си на дърводобива в АССР Коми и в далечните северни райони на бившия Съветски съюз, техните деца и внуци, хура работили в бившия СССР и Приятели на Русия се събраха на Деветия национален събор на приятелите на Русия, провеждащ се традиционно край язовир „Копринка".
Целта на събора – да се срещнат стари другари, работили рамо до рамо в безбрежната руска тайга и многобройните съветски строежи, както и Приятелита на Русия отново бе постигната.
Тази година националната среща на приятелите на Русия бе посветена на 135-годишнината от началото на Руско-турската Освободителна война.
Организатори на събора са Национално движение „Русофили", Координационния съвет България – Русия, община Казанлък, със съдействието на Държавната агенция по горите.
Откри официалната част на събора председателят на Национално движение Русофили Николай Малинов.
Сред официалните гости бяха от руска страна бяха Мурадов Георги Любович – заместник председател на агенция Россотрудничество и председател на президиума на Руската агенция за международно сътрудничество, вицеадмирал Лемзенко Кир Георгиевич - първи заместник председател на Съюза на приятелите на България.
Тук бяха и Кирил Викторович Риза -  съветник култура при посолството на Руската федерация в България, полковник Александър Ситников - военен аташе на Руската федерация в България, Алексий Ушаков – завеждащ консулска служба в посолството на Руската федерация в България, Виктор Баженов – директор на Руския културно информационен център в София, Борис Громов – директор на Дома на Москва в София, отец Филип – настоятел на Руската православна църква.
Сред гостите бяха Сергей Станишев - председател на Парламентарната група на Коалиция за България, проф. Станислав Станилов – заместник председател на Парламентарната група на партия Атака, Борис Вангелов – член на Централния организационен съвет на ВМРО, ръководители на организации - членове на Координационния съвет България – Русия  Светлана Шаренкова, Любомир Коларов и Захари Захариев, Любов Сосновска – заместник председател на Федерация „Съюз на съотечествениците", кметовете на Смолян, Ловеч, Етрополе, Павликени и Стрелча.
Тук бяха Галина Стоянова – кмет на община Казанлък, съорганизатор на събора и почетния председател на Национално движение Русофили Енчо Москов.
Поздравителен адрес от Президента на Република България, Росен Плевнелиев, до организаторите и участниците в Деветия национален събор на приятелите на Русия прочете председателя на Национално движение Русофили Николай Малинов. Прочетени бяха приветствия и от Министъра на културата на Руската федерация и от Леонид Сгудски – председател на комитет в Руската Дума.
Поздравителен адрес до участниците и организаторите на събора се получи и от Кристиан Вигенин – секретар на Националния съвет на Българската социалистическа партия.
Приветствия към участниците в събора отправиха кмета на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев, проф. Станислав Станилов – заместник председател на Парламентарната група на партия Атака, Борис Вангелов – член на Централния организационен съвет на ВМРО, Светлана Шаренкова – член на Координационния съвет България – Русия.
Приветствия в които липсваш политика, приветствия, основани на дълбоките културно – исторически връзки между народите на България и Русия, на православното християнство, език и азбука.
От гостите от Русия с топли думи към всички участници в събора се обърнаха Мурадов Георги Любович – заместник председател на агенция Россотрудничество и председател на президиума на Руската агенция за международно сътрудничество, вицеадмирал Лемзенко Кир Георгиевич - първи заместник председател на Съюза на приятелите на България.
На днешния Девети национален събор на приятелите на Русия бяха връчени и наградите на победителите в националния конкурс за детска рисунка „Обичам моята родина".
Както винаги, така и на деветото издание на събора участниците бяха свидетели на богата литературно – музикална програма, в която участие взеха самодейни и професионални изпълнители и състави от цялата страна и гости от Русия, сред които легендата на българската естрада Бисер Киров, групата на годината – Мери Бойс Бенд, група Грамофон, позната със страхотните си изпъления на руски песни, Грета Ганчева и др.
И така, Деветият национален събор на приятелите на Русия е вече в историята. Иде Десетият юбилеен.

Автор Ивелина Колева (със съкращения)