вторник, 12 февруари 2013 г.

Изложбата „Из дипломатическия архив на Руското консулство в Русе” отвори врати за посетители

Вчера в Регионалния исторически музей в присъствието на русенския митрополит Неофит и много обществени фигури бе открита изложбата „Из дипломатическия архив на Руското консулство в Русе”. Експозицията ще бъде отворена до 4 март, а посетителите ще могат да видят уникални снимки и документи, отразяващи интересни моменти от дейността на руското консулството в Русе, както и фотоси от руско-турската война. Организатори на изложбата са Генералното консулство на Руската федерация в Русе, Държавен архив – Русе и Регионален исторически музей – Русе, а инициативата е вдъхновена и посветена на общо три събития - 145 години от създаването на Генералното консулство на Русия в Русе, 135 години от руско-турската война и Деня на дипломатическия работник на Русия – 10 февруари.
Първото събитие е свързано със 145 години от решението на руският цар Александър !! за учредяването на първото Генерално руско консулство, открито в старопрестолната столица Велико Търново през 1867 година. В последствие то бива прехвърлено в град Русе. И за да се разбере по-точно хронологията на годините през които то е функционирало, специалист по история към РИМ г-жа Мариана Димитрова, уточни следните факти.
След десет годишно прекъсване на дипломатическите отношения от 1886 година, те са възстановени, когато Руският император става кръстник на българския престолонаследник Цар Борис !!!. С този акт се възстановяват руско-българските дипломатически отношения, след като и цар Фердинанд е признат от Руският император. По време и след Първата световна война дипломатическите ни отношения с Русия отново са прекъснати, защото България влиза в Тройната коалиция и съответно прекъсва съществуването на Руско консулство в Русе. Възобновяването на дипломатическите отношения става отново в 1934 г. и това трае до 5.септември 1944 година. Тогава, Червената армия навлиза на българска територия и ни обявява война. На следващата 1945 година, отново се възобновяват руско-българските дипломатически отношения и имаме вече Генерално съветско консулство. Има един период от 1954 до 1985 година, през който в Русе отново няма Руско консулство. От 1985 година в Русе се възстановява Генералното консулство на Русия , като му се предоставя и нова сграда.
Второто важно събитие, причина за тази изложба е 135 години от освобождението на България и Русчук,а третото е отбелязването на 10 февруари, като ден на дипломатическият работник на Руската федерация. Най- раните писмени сведения за дипломатическа дейност в Русия са постановени още от цар Иван Грозни през 1549 година.
„-Руското консулство в Русчук е изиграло важна роля преди освобождението, по време на освобождението и след освобождението, както и всичко извършено по време на Руско-турската освободителна война“- отбеляза г-н Борисов. Той благодари за съпричастността от страна на руския дипломат, който съдейства пред Руската федерация за предоставянето на тези важни документи,свързани с нашата история.
Ценното в днешната изложба са представените документи от дипломатическия архив на Генералното руско консулство в Русе, чиито оригинали ще бъдат предоставени на културните институции в града. Показани са още пълната колекция от пощенски картички от Освободителната война на известния русенки фотограф М. Х. Камерман.
Сред гостите, уважили събитието бяха Н. В. ПР. русенски митрополит Неофит, заместник областния управител на Русе Веско Маринов, председателя на Общински съвет - Русе проф. Васил Пенчев, зам.-кмета към община Русе Иван Григоров, кметовете на общините Борово, Ценово, Иваново и Две могили, бившият кмет на Русе Божидар Йотов, ректорът на РУ „Ангел Кънчев” проф. Христо Белоев и др. Приветствие към гостите отправи и г-н Маринов като благодари на организаторите на инициативата и поздрави дипломатическата мисия на Русия в Русе по повод празника на дипломатическия работник на Русия, който се чества на 10-ти февруари. Заместник областният управител подчерта традиционно добрите и ползотворни взаимоотношения между Русия и България и изрази своето убеждение, че и занапред активният политически диалог ще съпровожда двустранните контакти. /RuseInfo/