понеделник, 21 ноември 2011 г.

БЪЛГАРИЯ-СТРАНА НА ДУХА

Автор: Р.Младенова
Източник: http://www.youtube.com/watch?v=tAJu1Kg8NE4...



 „Обичам България - и древната, и съвременната, и бъдещата!"-

Дмитрий Лихачов

На 28 ноември  2011 година се навършват 105 години от рождението на големия хуманист, знаменития руски учен Дмитрий Лихачов.
Филолог и културолог, академик и член на Руската академия на науките.
Изследовател на средновековната руска литература, изобразително изкуство, история и фолклор. Проучванията му обхващат  византийската и славянска литература и изкуство, старобългарската литература и изкуство, делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература, което той определя като „Второ южнославянско влияние“.
Културата е решаващ фактор за преодоляването на най-страшните изпитания на историческата съдба:
“... в най-тягостните и кризисни епохи на българската история, българската писменост, и по-специално българската литература, се е връщала към първите си столетия – към Златния Век на българската писменост... Тъмницата, в която са превръщали България ту Византия, ту османските турци, никак не е могла да бъде със здрави стени за духовната култура на българския народ”. 
 Д. С. Лихачов
През 1976 г. Д.С.Лихачов участва в конференцията „Търновската школа, ученици и последователи на Евтимий Търновски“ в България. Същата година става член на редколегията на международното научно списание „Palaeobulgarica“, издавано в София. Остава такъв до смъртта си през 1999 г.
Участва в международния симпозиум „Търновската художествена школа и славяно-византийското изкуство от XII-XV век“. Чете лекции в Института по българска литература към БАН и Центъра по българистика.
През 1980 г. чете лекции в Софийския университет.
Участва в конференцията в София по случай 1300 години от създаването на Българската държава (1981). Изнася доклад на тема „Държава на духа“ на I Международен конгрес на българистите. Държавният съвет на НРБ му присъжда международната премия „Евтимий Търновски“.
Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата”.

 Дмитрий Лихачов

Присъдена му е Европейска награда за културна дейност. През
1990 г. става член на международния комитет по възстановяване на Александрийската библиотека. През
 1992 г. е избран за член на Философското научно общество на САЩ и почетен доктор на Сиенския университет, Италия.
Награден е с ордените „Мадарски конник“ (1995) и „Стара планина“ (1996) за заслуги към укрепването на научните и културните връзки между България и Русия.
Получава международната награда „Лястовичка на мира“ (Италия) за големия си принос към идеите на мира и взаимодействието на националните култури.
Его работы способствовали возрастанию роли гуманитарных наук, которые противостоят дегуманизации человечества. Не случайно именно он ввел термин "экология культуры" и насытил это понятие заботой о сохранении культурной среды, которая необходима для духовной оседлости человека.....”
Гранин Д.А. Наша печаль, наша любовь
„...Фигура его становится примером того, как надо бороться за сохранение культуры...Его приглашали президенты Италии, Финляндии, президент Египта обстоятельно беседовал с ним о библиотеке в Александрии. Лихачев вел долгий разговор с Папой Римским о русском искусстве. Вацлав Гавел разговаривал с ним об истории культурных отношений...

 Гранин Д.А. Один из последних

  http://www.lihachev.ru/bio/1929/1938/

В продължение на тридесет години до края на живота си, Дмитрий Лихачов неуморно  отстоява  уникалното значение на българската култура:
Скъпи български приятели, не забравяйте – вие сте една от най-древните сред съществуващите днес културни нации в Европа и в света.
Много неща са отминали, древният Рим и древна Гърция, Византия, но България е тук – късче от най-древната култура между всички европейски страни. Затова – пазете я! За да бъде българската култура не само късче от старината, но и първата частица на бъдещето. Духовното богатство на България, създавано с векове, трябва да пребъде. Такова е историческото предназначение на България и аз вярвам в него.
Дмитрий Сергеевич Лихачов

Посланието на акад. Дмитрий Лихачов към българския народ Българите – най-древната културна нация- http://www.youtube.com/watch?v=j3vZSqcnXiw 

"Държавата на духа"- http://www.youtube.com/watch?v=tAJu1Kg8NE4 

Акад. Дмитрий Лихачов за смисъла на Културата http://www.youtube.com/watch?v=IYyMZF1U6cY 

Дмитрий Лихачов - учен и мислител