сряда, 14 март 2012 г.

Продължава работното посещение на министъра на културата Вежди Рашидов в Москва


Москва. Продължава работното посещение на министъра на културата Вежди Рашидов в Москва, съобщиха от министерството. В 12:30 ч. в сградата на Министерството на културата на Русия министър Вежди Рашидов и министърът на културата на Руската Федерация Александър Авдеев ще подпишат Протокол между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Руската федерация за провеждането на Дни на българската духовна култура в Русия през есента на 2012 г. Организирането на тези Дни е реципрочно на проведените и преминали с голям успех през изминалата година Дни на руската духовна култура в България. Предвижда се участие във Фестивала да вземат театър „Кредо” с постановката „Шинел” по Гогол, както и Камерен оркестър „Софийски солисти”, ще бъдат организирани и Седмица на българското кино. В процес на договаряне са и няколко изложби.
След подписването на Протокола двамата министри ще обсъдят състоянието и перспективите на двустранния културен диалог.
Вечерта в Бялата зала на Дома на киното в Москва в 19:00 ч. министър Вежди Рашидов ще връчи награди на руски кинематографисти, участвали в Седмия световен фестивал на анимационния филм "Варна 2011":
1. Сергей Меринов – Награда за най-добър телевизионен сериал за филма „Зъб, опашка и уши”;
2. Антон Дяков - Специален диплом на журито за филма „Бах”;
3. Александър Шадрин - Диплом на Арт колежа по изкуствата – София, за филма „Брегово предупреждение”.
След награждаването Анри Кулев, който е включен в състава на делегацията на министъра, ще направи презентация на Световния фестивал за анимационни филми.
В 17:30 ч. утре министър Вежди Рашидов ще открие новите помещения на Българския културен институт в Москва, който се премести в сградата на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература „М. И. Рудомино” на ул. „Николоямская” № 1. След основен ремонт, направен от Министерството на културата на България, помещенията са вече обзаведени и готови за дейност. В същата сграда се помещават офисите на Американския център, на Британския съвет, Холандския образователен център, информационния офис на Съвета на Европа, Френския културен институт, Дома на еврейската книга, отдела на японска култура на “Japan Foundation”. Министър Вежди Рашидов ще пререже лентата на новите помещения на Българския културен институт в Москва съвместно с Екатерина Гениева – директор на Библиотеката за чуждестранна литература. На церемонията министър Рашидов ще връчи Почетния знак на Министерство на културата „Златен век” и Грамота на Е. Гениева за принос в развитието на отношенията в областта на културата между нашите страни. Министър Рашидов ще подари на Библиотеката за чуждестранна литература голям комплект от ценна българска литература, както и каталози и албуми за уникалното българско наследство.
За тържественото откриване на новите помещения на Българския културен институт е подготвена специална програма. Изложба „Посоки” - графики на младите художници Александър Тодоров и Васил Ангелов, ще бъде подредена в Мраморното фоайе на Библиотеката и ще бъде открита от министър Рашидов в 17:00 часа. В Концертната зала ще има изпълнения на етно-джаз формацията „Дива река” към Българско национално радио с ръководител Димитър Христов, на Еделина Кънева, солист на Държавен музикален и балетен център в съпровод на формация „Дива река”, на Ралица Атанасова и Костадин Атанасов, солисти на Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”, на Детския състав за народни танци при Центъра на промишлеността на Република България в Москва.

14 март 2012 | 07:59 | Агенция "Фокус"