петък, 21 декември 2012 г.

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА






Пусть Новый Год волшебной сказкой
В ваш дом тихонечко войдет,
И счастье, радость, доброту и ласку
Вам в дар с собою принесет!


отчетно – изборно събрание


На 19.12.2012 г. От 18.00 часа в Земеделски колеж – Русе се проведе отчетно – изборно събрание на ”Движение Русофили -клон  Русе”.
Събранието бе открито от Тодор Радославов областен координатор на НД „Русофили” – област Русе, който благодари на присъстващите, че се отзоваха на поканата въпреки лошите метеорологични условия.
Г-н Тодор Радославов – областен координатор представи своя отчет относно Националното съвещание на НД ”Русофили” и разказа за идеите, целите и задачите стоящи пред Движението, като отново подчерта колко важни са бизнес отношенията между България и Русия.
Г-н Паришков стегнато – по дати и събития даде отчет за извършеното от ръководството и членовете на Движението за периода 2011 и  2012 години.
След приемане на Отчета за проведените мероприятия от „Движение Русофили – клон Русе за периода 07,04,2011-19,12,2012 се пристъпи към избор на ново ръководство 

Общинският съвет на ”Движение Русофили -клон  Русе”единодушно бе  избран в следния състав:
Анатоли Паришков - Председател
Явор Маринов 
Румен Петров
Силва Василева
Пенка Димитрова
Данка Матеева
Димитричка Петрова
Галина Георгиева
Игнат Иванов
Никола Бенин

Отчет за проведените мероприятия от „Движение Русофили – клон Русе за периода 07,04,2011-19,12,2012


На 07 април 2011 г. в аулата на Земеделски Колеж Русе се проведе общо събрание Общинската организация на „ Движение Русофили-клон Русе”

    Всички присъствали на това събрание бяха запознати с Основната програма на  „ Движение Русофили-клон Русе” и с отвореното приложение с конкретни задачи за изпълнение, които се оказаха непосилни за по-голяма част от членовете на Общинското ръководство на които бе възложено изпълнениети им.

На това събрание бе съобщено, че на 16.04.2011 г. след 14 ч. се организира почистване на района около паметника на Русофилите. Бяха поканени всички присъстващи които имат желание, да се включат в почистването. Събота 16 април 2011 г., група ентусиаси - симпатизанти и членове на общинската организация на „ Движение Русофили-клон Русе” почистихме пространството около Паметника на русофилите. За съжаление ентусиастите не бяхме толкова, колкото се надявахме, но благодарение на съдействието от страна на бившия зам. Кмет г-н Лазаров задачата не бе непосилна.

на 16 април (събота) от 10 часа в Парка на Възрожденците бе организирано и проведено младежко състезание по туристическо ориентиране, което бе посветено на 50 - годишнината от първия полет на човек в космоса което ще се проведе

Във връзка с 50-тата годишнина от полета на първия човек в космоса Юрий Гагарин бе обелязана в читалище "Христо Ботев" с кът, подреден за да напомня тоя подвиг на Човечеството и най-вече на Руската космическа наука.

Посетихме средните училища в Русе и запознахме техните ръководители с  Националния ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”. Въпреки проблемите, свързани с организацията имаме наградени ученици и училища.

Организирахме събирането на над 3500 подписа   в защита на Паметниците на Съветската армия в страната

на 20 юли - сряда от 19,30 часа в лятната градина на хотел "Дунав Плаза".
жителите на гр. Русе имаха удоволствието да се насладят на изпълненията на група "Душа". Традиционно концертите на руски изпълнители в нашия град, организирани от „Движение Русофили-клон Русе” са напълно безплатни за техните почитатели

Организирахме посещението на 8-мия нац. Събор на на Русофилите на яз. „Копринка”. За първи път това мероприятие бе посетено организирано от над 200 русенци.

Вокалния състав от село Николово се изяви на сцната с няколко чудесни песни.
За съжаление групата от Бръшленски баби не успя да да се изяви на сцената, но за сметка на това изпълниха с песни и добро настроение автобуса с който пътуваха.
Част от Русофилите останахме да нощуваме на палатки на брега на язовира и така празника ни продължи до следващия ден, което се превръща в традиция.

на 26 септември – понеделник от 19,30 часа на площад Свобода - пред сградата на Община Русе  жителите на гр. Русе имаха удоволствието да се насладят на изпълненията на група световнио известната рок група от Санкт Петербург “MIDNIGHT” отово безплатно за всички русенци.

На  04.11.2011 г. се честваха  50 години от основаването на СОУЕЕ "Св. Константин-Кирил философ" Русе (бившата Руска гимназия). Това е първата Руска гимназия основана извън София. „Движение Русофили-клон Русе” поднесе поздравителен адрес по случая на директорката г-жа Николова

на 05.12.2011г. от 11.30ч. в гр. Бяла по покана на нашите приятели и съмишленици от града  отбелязахме 130 г. от смъртта на академик Николай Пирогов и поднасохме на цветя пред паметника.

Регистрирахме „ Движение Русофили-клон Русе” в РОС

Най – значимата задача, изпълнена от „Движение Русофили-клон Русе”   е   обучението  на над 160 деца в няколко детски градини по руски език.
Благодарение на няколко дарителя успяхме да съберем малка сума и да предложим на родителите това обучение да бъде безплатно за тях и за  техните деца. За съжаление както напоследък се получава в България повечето от „спонсорите” се отметнаха от обещанията си за дарения.

Настоящата 2012 година отново бе изпълнена с многобройни мероприятия.

Участието на „ Движение Русофили-клон Русе” в отбелязването на важни дати като 23 февруари,  3 март, 9 май е традиционно.

Празненствата по случай 3-ти март тая година много Русенци ще се запомнят с развятото от нас копие на  Самарското знаме, любезно предоставено ни от ръководството на НД „Русофили”  София. Дълго след прикючване на тържествената част, организирана от общината, около знамето дойдоха много мъже, жени и деца, които искаха да докоснат светинята и да се снимат с нея.

През месец март подробно информирахме нашите приятели за нуждата и предимствата от строежа на АЕЦ Белене, както и участвахме активно в подписката за организиране на референдум за строежа на централата.

22 февруари 1877 година ...черна дата в историята на България. Преди 125 години на тази дата в покрайнините на Русе са разстреляни Офицерите Русофили.
Край паметника още в 10 часа и половина дойдоха децата от училищата „Олимпи Панов” и „Тома Кърджиев”. После пристигнаха военни, граждани, офицери от резерва, пенсионери и много други русофили. Дойдоха заместник областният управител и зам. кметът на град Русе.
Точно в 11 часа Областният координатор на „ Движение Русофили-клон Русе”, инж. Тодор Радославов откри паметното събрание по случай 125 години от разстрела на офицерите – русофили. С кратко слово той разказа за духовното величие на водачите на бунта Анести Узунов, Олимпи Панов, Тома Кърджиев и др. Свещенници от Русенската митрополия, начело с викария епископ Яков отслужиха паметна молитва за загиналите. След това децата от училищата „Тома Кърджиев” и „Олимпи Панов „ разказаха за достойнствата на своите патрони. Пред паметника бяха положени венци и много цветя. Журналисти от русенските вестници и телевизия взеха интервюта от някои присъствуващи на събитието.
Тук е мястото отново да  изразим своята надежда като граждани, че Общинският съвет ще вземе решение за проектиране и преустройство на територията около Паметника и да се обособи  на входа на града ни на малък Парк на Русофилите.
Делото на героите – русофили заслужава нашето внимание и усилия.!


На 21 април   членове и симпатизанти на местната структура на „Движение Русофили-клон Русе”  се заехме през уикенда да почистим и освежим паметника на бойните действия по време на Руско-турската война 1877-1878 година край село Мечка. Към нас се присъединиха и деца от русенски училища заедно с председателката на Руския клуб в Русе Маша Станчева. Кметът на Мечка Тодор Шопов ни съдейства, като изпрати хора с резачки и взе лично участие в мероприятието, така че паметното място вече изглежда съвсем прилично.

На 26 април се Учреди на Академичен клуб на Приятелите на Русия в Русенския университет.
На 22 юни клуб Липник от с Николово участваха в ежегодния събор – надпяване Липник 2012 и бяха удостоени с Диплом.

ЗАВЪРШИ КОНКУРСЪТ  „НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ”

С огромно удоволствие отбелязваме, че от Русе отново има отличени участници в конкурса.
Най – добре се представи абитурентката от СОУЕЕ „Свети Константин - Кирил философ” Катерина Петрова с реферата си за подвига на разстреляните край Русе офицери Русофили.
Отличена бе и преподавателката в СОУЕЕ „Свети Константин - Кирил философ” Мария Кьосева.
Наградени бяха и учениците Панайот Панайотов и Соня Дерменджиева.

На  20.07.2012 приятелите на Русия и любителите на руската песен се насладиха напълно безплатно на чудесният глас, неподправеният чар и хубавите песни на з.а. на Русия Наталия Сорокина.

 На 2 юли отбелязахме 70 години от разстрела на един от най-големите български поети-революционери НИКОЛА ВАПЦАРОВ.


Над 100 приятели на Русия от град Русе бяха част от близо 12 - те  хиляди, включили се в Деветия Национален събор на приятелите на Русия край язовир Копринка. Два автобуса и много хора със собствен транспорт откликнаха на идеята да посетят този уникален по рода си събор.

Русенските деца взеха масово участие в  Третия международен конкурс за детска рисунка ОБИЧАМ МОЯТА РОДИНА.

 Благодарение на създадения и поддържан от Общ. Съвет сайт с нас се свързаха
приятели на България от Беларус, които са се заели с благородната задача да популяризират името на Тодор Минков – един велик българин, роден в Русе, оставил дълбоки следи в Руската история с основаването на Южнославянския пансион в гр. Николаев.
През 201 година се навършват 180 години от рождението на този изключителен патриот и педагог и ние трябва да отбележим подобаващо тая дата.  

За всички мероприятия сме уведомявали членовете и симпатизантите своевременно чрез сайта на „ Движение Русофили-клон Русе” чрез страницата ни във Фейсбук и голяма част по телефона.

Всички мероприятия, организирани, осъществени от Русофили Русе са били отразени в медиите – както и в регионалните вестници и телевизии, така и в национален ефир – и в Канал 2 на БНТ, и в БТВ...във вестник Нова зора , „Русия днес”.

Това е важно условие за популяризирането на самото движение сред обществеността.

На 17. 12. 2012 г. официално открихме  ресторант Екатеринодар – вече наше място за срещи.