четвъртък, 1 май 2014 г.

ПУСТЬ ВСЕГДА БУДЕТ СОЛНЦЕ

В Русе се състоя първият областен фестивал на руската песен и танц „Нека винаги да има слънце”.
До идеята за организиране на този фестивал ние стигнахме още през 2012 година, но празникът се проведе на 25 и 26 април 2014 г. Тези двадесет месеца бяха необходими, за да повярват русофилите от Русе, че фестивалът може да стане, че децата са плодородна почва, в която с успех могат да се посеят най – светлите емоции.
Заявка за участие във фестивала дадоха вокални групи, танцови формации и индивидуални изпълнители от общините Бяла, Борово, Русе и селата Полско косово, Сеново, Горно Абланово и др.
Най-емблематичната сграда в Русе – Доходното здание стана домакин на Първия фестивал на руската песен и танц. Както е редно фестивалът бе открит от кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов, който сподели, че също е израснал с руските песни, приказки и филмчета.
Благодарност за присъствието, за подкрепата и затова, че са повярвали в идеята на Движението към всички гости и участници поднесе г-н Анатоли Паришков – председател на „Движение Русофили” – клон Русе.
Инж. Тодор Радославов – Главен областен координатор на Н.Д.”Русофили” поздрави участници и гости и подкрепи идеята на кмета на града фестивалът да стана трайно ежегоден и да се развие до международен.
И зазвучаха песните…..
Всички участници от най-малката – четиригодишната Емануела Братоева до най-възрастните – над седемдесетгодишни, усмихнати, облечени в прекрасни костюми сътвориха за жури и публика един истински цветен празник на руската култура у нас.
Два дни Русе беше музика! Руска музика!.
На ГАЛА ВЕЧЕРТА на голяма сцена в Доходното здание се връчиха наградите на победителите.
Насладихме се отново на отличените песни.
С бурни аплодисменти, грамоти за участие и подаръци осигурени от спонсори и приятели на „Движение Русофили” си тръгна всеки участник във фестивала.
Като една истинска ГАЛА ВЕЧЕР и нашата завърши с концерт – рецитал на популярната изпълнителка и член на журито – очарователната ВАЛЕНТИНА ГРОМИКО.
Фестивалът завърши, но дълго в душите на всички присъствали звучеше музика. Руска музика!