четвъртък, 24 януари 2013 г.

Днес известният цигулар и диригент, почетния гражданин на Русе, Юрий Башмет празнува своята 60 годишнина.

Юри Башмет става първият артист в историята доказал възможностите на виолата като солов инструмент. Той е създател на камерен ансамбъл "Московски солисти" и оглавява Симфоничния оркестър "Нова Русия". Искрен патриот, винаги облечен в черно Башмет намира време да участва в конкурси , фестивали и турнета по целия свят и намира себе си за един щастлив човек. Успява да прави абсолютно всичко: дирижира знаменити оркестри, преподава в собствената си катедра в консерваторията, провежда конкурси и фестивали, гастролира по целия свят.
Башмет не се разделя с виолата си повече от 40 години. Този инструмент от XVIII век, произведен от италианеца Тесторе може да се каже, че е брат на една от цигулките на Моцарт.
Маестрото е влюбен в гр. Русе, където гостува всяка година на Мартенските музикални дни. Почетен гражданин на Русе от 2005 година
. В чест на годишнината си маестрото ще събере в Концертна зала Чайковски приятели: музиканти и актьори. Звездният състав: цигуларят Максим Венгеров и пианистът Денис Мацуев, актьорите Евгений Миронов и Чулпан Хаматова биг бенда на Игор Бутман и други (включително, разбира се героя на деня и двама от неговия оркестър).
Този голям гала-концерт може да се види по Первий канал на 24 януари в 23:40 часа московско време.