вторник, 30 април 2013 г.

ЧЕСТИТ ПЪРВИ МАЙ

Да стихнат трепетните грижи,
о, морни братя и сестри,
и отдих свят да зацари
в прихлупените мрачни хижи.
И нека в тях да възсияй
усмивката на първи май!
Христо Смирненски

ПО СТЪПКИТЕ НА ИЗТОЧНИЯ (РУСЧУКЛИЙСКИ) ОТРЯД 1877-1878 г.

„Движение Русофили-клон Русе”, „Федерацията за дружба и приятелство с народите на Русия и ОНД”, както и други ПРИЯТЕЛИ НА РУСИЯ организираха на 27 април поход по стъпките на Източния (Русчуклийски) отряд по случай 135 годишнината от Освобождението на България от османско иго.
В похода се включиха г-н Василий Колясов – консул на Руската федерация в консулството в гр. Русе, представители на различни Русофилски организации, ученици от СОУЕЕ „Свети Константин - Кирил философ” и студенти от РУ „Ангел Кънчев”.
Първата спирка бе в град Бяла, област Русе. Там бяхме посрещнати от зам. кмета на града и председател на Движение Русофили – Бяла г-н Любомир Спиридонов, уредничката на музей „Освободителна война” и певческа група към читалището. Домакините запознаха участниците в похода със стратегическото значение на гр.Бяла по време на Освободителната война, наричан първата столица на България, както и със саможертвата на баронеса Юлия Вревская. Господин Спиридонов подари значки със знака на гр. Бяла на г-н Василий Колясов и на г-н Тодор Радославов – областен координатор на НД ”Русофили” за област Русе. Певиците ни поздравиха с изпълнения на песни за град Бяла и Юлия Вревская. Поднесохме венци и цветя на паметниците на Юлия Вревская.
По пътя към следващата спирка посетихме и поднесохме венец на паметника, издигнат на мястото, където е била разположена санитарната рота на отряда.
В село Кацелово ни очакваше господин Стоян Витанов – дългогодишен преподавател по история, бивш директор на училището в селото, написал книга за историята на селото, както и за военните действия по време на Освободителната война, който ни разказа за битките водени там, за стотиците загинали за освобождението ни руски войни. Заради епичните битки водени край Кацелово и Горско Абланово местността е наречена малката Шипка. Местните жители споделиха, че и до ден днешен намират из горите гилзи и копчета от униформите на сражавалите се.
След поклонение и поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите край село Кацелово продължихме към село Тръстеник.
В началото на селото ни посрещна историкът и бивш учител, сега пенсионер, Трифон Трифонов. Той ни заведе до паметника на загиналите руски войни, издигнат на мястото където са се водили няколкомесечни битки, и подробно ни разказа за тях, както и нагледно ни описа местата където са били руските окопи.
След Тръстеник се отправихме към село Мечка – Русенска област. Паметникът на победата е изграден по инициатива на руското Военно министерство на мястото, където са се водили най-големите сражения за освобождението на Русчук (дн. Русе). Боевете се водят през ноември и декември 1877 г.
Голямото стратегическо значение на сраженията при Мечка са отразени и в Докторския паметник в София, и на Панорамата в Плевен.
Подобни паметници има на местата на най-големите сражения - Свищов, Никопол, Добрич, Шипка, Лом Черковна, Стара Загора, Плевен, Пловдив.
Продължихме към село Иваново. По време на Руско-турската война (1877-1878 г.) край селото стават кръвопролитни боеве. Днес в селското землище има паметник-могила, издигната в памет на загиналите руските войни, както и паметник на княз С. Александрович – Романов.
Не подминахме и паметника на руските войни и офицери, загинали по време на Руско-турската Освободителна война в село Щръклево. Паметника е открит през 2011 година благодарение на Генералното консулство на Руската федерация в град Русе и дарители с възрожденски сърца.
Похода завърши с поднасяне на венец и цветя на Паметника на свободата на централния площад в град Русе.
Оказваме благодарност на всички родолюбиви българи, които със своята финансова подкрепа направиха така, че този поход да бъде безплатен, както и на хората, които в горещия априлски ден ни отделиха от времето си за да ни запознаят със събитията, случвали се по време на Руско-турската освободителна война в Русенския край.