понеделник, 23 юли 2012 г.

Днес се навършват 70 години от разстрела на един от най-големите български поети-революционери НИКОЛА ВАПЦАРОВ.


Борбата е безмилостно жестока.
Борбата както казват, е епична.
Аз паднах. Друг ще ме смени и...
                                               толкоз.
Какво тук значи някаква си личност?!

Разстрел, и след разстрела – червеи.
Това е толкоз просто и логично.
Но в бурята ще бъдем пак със тебе,
народе мой, защото те обичахме!



През 1942 г. Никола Йонков Вапцаров е осъден на смърт за терористична дейност , заради минноподривни дела срещу немските войски.
Преди 70 години на тази дата - 23.07. - Вапцаров, заедно с още 11 души е разстрелян на Гарнизонното стрелбище в София.

Никола Вапцаров е роден на 7 декември (24 ноември стар стил) 1909 г. в град Банско,
Учи в гимназията в Разлог (1924-1926), след това в Морското машинно училище във Варна (1926-1932), Той е на практика първо на кораба „Дръзки“, а през април и май 1932 г. с кораба „Бургас“ посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа.
Вапцаров постъпва на работа във фабриката на „Българска горска индустрия“ АД в село Кочериново като огняр и после механик. Избран е за председател на професионалното дружество, защитаващо правата на работниците. Едновременно с това  организира, пише и играе роли в любителски театър.
Оставя ни творчество преведено на над 90 езика.

На конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г. са учредени международни награди на мира, които да се раздават на изтъкнати радетели и борци за мир срещу войната. Вапцаров е удостоен с тази престижна международна награда измежду десетки предложения от десетки страни.

РЪКОПИС на поета, иззет от органите на Държавна сигурност:
"По радиото някой шумно спори /с кого не знам/ а може би с народа/ В кафенето някой се изсекна/и дълго кри се зад здравите опинци / огледа се и каза уж полека / Комай ни лъжат тия синковци!"
Да не би Вапцаров днес да го е писал? 
Не, листчето е очевидно вехто, пожълтяло и изтъняло от пипане. Датирано е - 1941 година.

ПОВЕРИТЕЛНО
"До дирекцията на полицията, Държавна сигурност. От Разложко околийско управление 
Донасям ви, че лицето Никола Вапцаров е проявявал подмолна агитация из Разложка околия, предимно сред младежите, настройвайки ги към акция, целяща сключване на пакт за взаимопомощ между България и СССР. Поради което се очерта като крайно опасен за реда и общественото спокойствие в този край. Моля същият да бъде препратен на околийския управител в Годеч за въдворение."
Донесението е писано, след като Вапцаров е заловен да събира из Пиринска Македония подписи в т. нар. Соболева акция - в подкрепа на предложения ни от СССР пакт за приятелство.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ

Руски песни в Дунав Плаза





На  20.07.2012 приятелите на Русия и любителите на руската песен се насладиха на чудесният глас, неподправеният чар и хубавите песни на з.а. на Русия Наталия Сорокина. Лятната градина на хотел „Дунав плаза”до късно се огласяше от аплодисментите и припяванията на публиката. Концертът се превърна в един малък празник за русенци, осъществен с помощта на Н.Д. „Русофили” и хотел „Дунав плаза” – Русе. Благодарим на Наталия Сорокина за вълнението и настроението, с което ни зареди ! Благодарим и на всички гости за топлото отношение и аплодисментите.