събота, 5 януари 2013 г.

Среща - беседа за живота и дейността на Тодор Минков






На 4 януари 2013 г. от 18 часа в салона на ресторант "ЕКАТЕРИНОДАР" се събраха около 40 членове на "Движение Русофили-клон Русе", гости, съмишленици, представители на русенски медии за да се запознаят с живота и дейността на великия русенец, педагог-възпитател, основател и ръководител на Южнославянския пансион (Българския лицей) в гр. Николаев - южна Украйна ТОДОР НИКОЛАЕВ МИНКОВ.
На чаша чай дошлите изслушаха обстоятелствен материал, получен от Беларуските журналисти Вячислав Бондаренко и Екатерина Честнова, поднесен от главния областен координатор на НД"Русофили" инж. Тодор Радославов.
Представители на Регионалната библиотека "Любен Каравелов" изнесоха библиографска справка за наличните материали, свързани с живота и делото на големия наш възрожденец.
Председателят на общинския съвет на "Движение Русофили-клон Русе" Анатоли Паришков прочете поздравителен адрес от кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов.


Вечерта продължи в разговори за делото на Тодор Миков, а така също и за възможностите за разгръщане структурата на "Движение Русофили-клон Русе", за създаване на младежки групи и др.
Всички присъстващи си тръгнаха доволни от срещата и с чувството на изпълнен патриотичен дълг.

На 4 януари 1878 година град София е освободен от турско робство


На 4 януари 1878  година град София  е освободен от турско робство.
След падането на Плевен през декември 1877 година,  Йосиф Гурко командва тежкия зимен преход към София през Стара планина.
Йосиф Гурко е роден на 28 юли 1828 г. в село Бурнейко /Русия /. Той се отличава със службата си по време на Руско-турската война (1877-1878). Командва Предния отряд на руската армия на Балканите, който в първите дни на войната установява контрол над проходите в средната част на Стара планина във взаимодействие с Габровския отряд /командир генерал-майор Валериан Дерожински /. Превзема Стара Загора, предизвиквайки паника в Цариград. След прехвърлянето на османски подкрепления – корпуса на Сюлейман паша, Йосиф Гурко отстъпва през  Шипченския проход в Стара планина. През октомври 1877 г. е назначен за командващ кавалерията. Превзема Телиш и Велико Търново и участва активно в прекъсването на снабдителните линии на обсадения Плевен. Командва превземането на Горни Дъбник и Враца, а в средата на ноември и на стратегически важния град Орхание (днес Ботевград).
След падането на Плевен през декември Йосиф Гурко командва тежкия зимен преход към София през Стара планина. Той превзема София, нанася последно поражение на Сюлейман паша в битката при Пловдив и превзема Одрин, с което на практика е сложен край на войната.
  Думите на Генерал Гурко са: „Вероятно нямаше да преминем Балкана, ако не бяха тези мълчаливи и силни българи, донесли ни хляб и топла храна. Накараха ни да махнем конете, за да запрегнат своите волове към оръдията и така тръгнаха първи да прокарват партина през преспите и чудовищния студ“.
Годишнината винаги се отбелязва  тържествено от Столична община, граждански сдружения, представители на българското духовенство, руски институции и граждани.
Отслужва  се  благодарствен молебен  в храма „Света Неделя" в памет на жертвите в Руско-турската освободителна война, както и за освобождението на град София. Провежда се литийно шествие от църквата до паметника на Цар Освободител.  Шествието винаги е съпроводено с празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, а пред Паметника  на българския опълченец се организира празнична програма. Паметникът на опълченеца се намира зад Военния клуб – там, където някога са били турските казарми и в тях е бил държан Апостолът на свободата Васил Левски, а след Освобождението се настаняват първите воини на новосъздадената българска армия – Опълченците на Шипка и героите от Шейново.

Уникална фотография от деня на Освобождението на София от турско робство. 1877-1878 г. Снимката е предоставена от Руския държавен архив.