понеделник, 16 юни 2014 г.

Русенски деца обраха наградите на зоналния руски фестивал в Шумен

Иван Паришков,
Димана Дончева
и дуетът Деян Генчев и Ана-Мария Бакалис
се класираха за финала на конкурса край яз. „Копринка”
Русенски деца обраха наградите на зоналния етап от конкурса за руска песен, поезия и танци „Пусть всегда будет солнце”, който се проведе в Шумен тази събота.
От възможните четири награди в раздел „Вокално изпълнение” три награди дойдоха в Русе. В първа възрастова група (предучилищен и начален училищен етап) песента „Позови меня” в изпълнение на Иван Паришков му донесе призовото място. Иван пее в ДВГ „Слънце” при ОбДЦКИ-Русе, с вокален педагог Наталия Константинова. В следващата възрастова група наградата грабна Димана Дончева, на 12 г., ученичка в СОУ „Христо Ботев” с песента „Любовь похожая на сон”. В трета възрастова група отличието отиде при Ерхан Хамел от Шумен. Като дует бяха отличени Деян Генчев и Ана-Мария Бакалис, солисти на ДВГ „Слънце” с песента „Снег”.
За разлика от други конкурси, в Шумен за всяка възрастова група имаше само по едно отличие, което направи още по-ценна наградата и оценката на журито. В конкурса участваха 53-ма изпълнители от Шумен, Разград, Варна, Балчик, Кубрат, Тервел, Добрич, Бяла, Русе и съответните области.
В раздел танци наградите заслужиха два колектива – от НЧ „Съзнание 1891” гр. Разград и от Кубрат.
Наградените вокални групи са от основното училище в с. Красен, община Генерал Тошево, от ВГ „Малка серенада” Шумен и ВГ от НЧ „Св.св. Кирил и Методий” Кубрат. В тези два раздела от Русе нямаше участници.
Имаше много малки изпълнители от детски градини, в които организирано изучават руски език, както и на такива от турски произход, които с голямо желание изпълняваха произведения на руски език.
Че руската култура и изкуство имат място в сърцата на българите говори и това, че залата в такт аплодираше и припяваше познати и любими песни и мелодии.
Класирането направи безпристрастното жури с председател Радостина Кунчева – старши експерт по чуждоезиково обучение в РИО – Шумен и членове: д-р Николай Андрианов, диригент на хор „Родни звуци”, д-р Стефан Руски – гл. асистент в ШУ „ Св. Константин Преславски”, катедра „Музикална естетика, музикално възпитание и изпълнителство”, Олга Костова – председател на сдружение „Подай ръка” и Величка Евтимова - художествен ръководител на балетна формация към НЧ „Добри Войников – 1856”.
Недобрата организация обаче лиши участниците от галаконцерт, а на победителите бе съобщено устно, че са наградени, без да могат да изживеят своята минута слава на сцената.
На фестивала бяха дошли изпълнители – от малки до големи, приготвили специално за целта костюми, настроение и една екзалтирана публика, а липсата на тържествен завършек, помрачи празника.
Наградените победители продължават участието си в националния етап от конкурса, който традиционно се провежда всяка година на язовир „Копринка” до Казанлък в началото на септември. За русенските деца удовлетворение им донесоха не само наградите, но и разходката до Шуменската крепост и монументалния паметник на създателите на българската държава.
Пламенка АНГЕЛОВА