вторник, 6 март 2012 г.

ВОЕНЕН КЛУБ Русе и НД ”РУСОФИЛИ –КЛОН РУСЕ” канят всички свои приятели и всички Русенци на комедията „Членъ 223”





Една забравена пиеса на Ст.Л.Костов, изтупана от пепелта на времето и отминалите епохи, се връща за нов живот и ярко се вписва в комерсиалното ни съвремие. Стелекостовския умилителен присмех над националните ни недостатъци стига до безжалостен сарказъм над парвенюшките амбиции, породени от същите народопсихологически особености. Комедия на ситуациите, разиграна от Елена Кънева, Веселин Цанев, Грета Неделчева, Петър Петров, Ивана Стоянова, Мартин Властанов и поставена от Ал.Илинденов.

Близо 100 години Ст.Л.Костов е на върха на българската комедиография. Все още никой автор не е успял толкова дълбоко и тънко да проникне в народопсихологията на народа ни и да съвмести смешното и тъжното в характера на българина. Затова навярно той е сред най-обичаните български автори. Първата му комедия „Мъжемразката” излиза през 1914 г. Сред любимите на българина заглавия, които и до днес се играят с успех, са „Вражалец”, „Големанов”, „Женско царство”, „Златната мина” .
И ето че още една, незаслужено забравена пиеса, изтупана от пепелта на времето и отминалите епохи, се връща за нов живот и ярко се вписва в комерсиалното ни съвремие.
„Членъ 223” излиза от печат през 1931 г., но от тогава нещата изобщо не са се променили, дори може би са станали по-провокативни. Ако Ст.Л.Костов беше наш съвременник, тази лека комедия навярно би се превърнала в жестока гротеска.
С характерния Стелекостовски стил, комедията добронамерено се присмива над дребнобуржоазния снобизъм и парвенющината на времето, в което е писана. Съвременните препратки непреднамерено експонират непреходните балкански слабости – мечтите за световна слава, евтините тарикатлъци и стремежът към лесно забогатяване, които ни съпровождат и днес.
http://theatre.art.bg

Гостува Драматичен театър Търговище

Автор: комедия от Ст.Л.Костов
Режисьор: Александър Илинденов
Участват: Елена Кънева, Веселин Цанев, Грета Неделчева, Петър Петров, Ивана Стоянова, Мартин Властанов

Представлението е на 16 март 2012 г. от 18.30 часа във Военен клуб Русе.
За билети тел. 0899970670/ 082 820 234