петък, 24 февруари 2012 г.

УТРОТО НА 22.02.2012 г.,

Не беше особено мразовито, но беше мъгливо. Дунав влачеше огромни ледени блокове по вечния си път към морето. А клоните на дърветата бяха облечени празнично, посипани в белите кристалчета на февруарския скреж.
На височината над Русе, там където пътят от Разград започва да се спуска към града в ляво на фона на стройни, вечно зелени елхи, на бял пиедестал се възвисява скръбния образ на жена, страдаща за живота на своите достойни чеда, загинали за братството, за славянството, за православието.
Край паметника още в 10 часа и половина дойдоха децата от училищата „Олимпи Панов” и „Тома Кърджиев”. После пристигнаха военни, граждани, офицери от резерва, пенсионери и много други русофили. Дойдоха заместник областният управител и зам. кметът на град Русе.
Точно в 11 часа Областният координатор на Н.Д.”Русофили”- клон Русе, инж. Тодор Радославов откри паметното събрание по случай 125 години от разстрела на офицерите – русофили. С кратко слово той разказа за духовното величие на водачите на бунта Анести Узунов, Олимпи Панов, Тома Кърджиев и др. После представители на Русенската митрополия отслужиха паметна молитва за загиналите. След това децата от училищата „Тома Кърджиев” и „Олимпи Панов „ разказаха за достойнствата на своите патрони. Пред паметника бяха положени венци и много цветя. Журналисти от русенските вестници и телевизия взеха интервюта от някои присъствуващи на събитието.
Членовете на Н.Д.”Русофили”- клон Русе изразяват своята благодарност към всички присъствали на помена. Ние изразяваме своята надежда като граждани, че Общинският съвет ще вземе решение за проектиране и преустройство на територията около Паметника. Ние молим да се осмисли задълбочено Паметника и да се отиде в бъдещите години към изпълнение на входа на града ни на малък Парк на Русофилите, който да включва сложното кръстовище и територия по посока на с. Червена вода.
Делото на героите – русофили заслужава нашето внимание и усилия.!