понеделник, 20 октомври 2014 г.

Великият руски актьор, режисьор, сценарист и продуцент Никита Михалков на 69

На днешния 21 октомври преди 69 години в столицата на днешна Русия, тогавашния СССР, – Москва, се ражда един от хората, оставали следа не само в руското, но и в световното кино, а именно – Никита Михалков. Той е роден в семейството на детския писател Сергей Владимирович Михалков и поетесата и преводачка Наталия Петровна Кончаловская. Брат е на режисьора Андрей Кончаловски. По бащина линия произхожда от старинния дворянски род Михалкови, известен още от ХV-ти век.
До четвърти клас Михалков учи в Четвърто специално московско училище. Основното си образование довършва в обикновено училище. От 1956 до 1959 г. учи в музикално училище. За пръв път се снима в киното когато е на 14 години. Участва с неголеми роли във филмите „Туче над борском“ (1960 г.) и „Приключенията на Кроша“ (1961). Първата му значима роля е във филма на Георгий Данелия „Аз крача из Москва“. Тя му донася известност.
През 1963 г. постъпва в актьорския факултет на театралния институт „Борис Щукин“. В 1966 г. се жени за състудентката си, актрисата Анастастия Вертинская. Същата година е изключен от института заради системно нарушаване на дисциплината. Премества се във 2-ри курс на режисьорския факултет във Всерусийския държавен институт по кинематография (ВГИК) в класа на Михаил Ром. Тук преди него учат брат му – Андрей Кончаловски и Андрей Тарковски.
В 1970г. Никита Михалков се разделя с първата сисъпруга .От нея той има син на име Степан.
През 1971 г. завършва ВГИК, дипломирайки се с късометражния филм „Спокоен ден в края на войната“. Той е отличен на VIII – ия фестивал на студентското кино с наградата на журито „Съветски екран“
През 1974 г. е режисьорският му дебют „Свой сред чужди, чужд сред свои“, в който се изявява като актьор и сценарист. Филмът се радва на успех, затвърден от последвалите го „Незавършена пиеса за механично пиано“, „Няколко дни от живота на И. И. Обломов“, „Родня“ и други. През 1984 г. Никита Михалков получава званието „Народен артист на РСФСР“. По това време той се радва и на международно признание.
Към края на 80-те години, режисьорът създава творческото обединение „Три Те“ (Творчество, Товарищество, Труд), съществуващо днес под формата на продуцентска компания. Първият филм изработен в него е „Урга-територия на любовта“ (1991), номиниранза „Оскар“.
Филмът му от 1994 г. „Изпепелени от слънцето“ печели „Златна палма“ от Международният кинофестивал в Кан и „Оскар“ в категорията „Най-добър чуждестранен филм“.
През 1998 г Михалков е избран за председател на ръководството на Съюза на кинематографистите в Руската федерация. Същата година снима суперпродукцията „Сибирският бръснар“, чийто бюджет възлиза на 45 милиона долара. На Международния кинофестивал във Венеция през 2007 г. Никита Михалков получава „Златен лъв“ за филма си „12“.
По повод на петдесет и петата годишнина на рускияпрезидент Владимир Путин (7 октомври 2007) режисьорът прави за телевизионния канал „Русия“ документалния филм „55“. Филмът изтъква заслугите на Путин завъзраждането на Русия. Приет е нееднозначно от руската публика.
Филмографията на Никита Михалков като актьор, режисьор, сценарист и продуцент надхвърля 60 филма.