понеделник, 4 март 2013 г.

Отбелязване на 135 години от Освобождението в Минск

На 1 март 2013 г. в навечерието на 135 години от Освобождението на България от османско иго в Минския храм-паметник „Св. Александър Невски” построен през 1898 г. в памет на загиналите войни в Освободителната руско-турска война 1877-1878г. се състоя възпоменателна служба.
Сред присъстващите бяха временно изпълняващия длъжността посланик на Република България в Република Беларус г-н Ивайло Иванов, телевизионния водещ и писател, лауреат на наградата „За духвно възраждане” Вячеслав Бондаренко.
Беларуските приятели на България и българите, живеещи в Минск, положиха цветя на могилата на генерал Едуард Жирижинсков, чиито части на 9 януари 1878 г са освободили с. Шипка, и почетоха паметта на всички руски войни загинали за Освобождението на България.

ПРАЗНИК В ОУ "В. АПРИЛОВ"

На 01.03.2013 г. основно училище „Васил Априлов” отпразнува тържествено 3-ти март и Баба Марта с богата художествено – музикална програма под надслов „Здраствуйте братушки”. На тържеството директора на училището г-н Йордан Йорданов награди отличилите се в конкурса за рисунка на тема Освобождението на България от османско иго.
Гости на събитието бяха:
г-н Владимир Климанов – Генерален консул на Русия Федерация в гр.Русе;
Г-н Тодор Радославов – областен координатор на Движение „Русофили” за Русенска област;
Г-н Анатоли Паришков – шредседател на „Движение Русофили – клон Русе”;
О.р. подполковник Георги Николов – председател на регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Русе;
Г-жа Везиева – от регионалния инспекторат по образованието - Русе;
Гости на празника бяха и представители на русенският регионален клуб „Ангел Кънчев” към национално дружество „Традиция”, които показаха на учениците старинни оръжия и униформи, като им дадоха възможност да се докоснат и снимат със тях.
Специалният гост на събитието г-н Климанов подари на училището книга със събрани рисунки на руски ученици и луксозно издание на руски език на приказките на Корней Чуковски.