четвъртък, 8 май 2014 г.

9 май – Ден на Победата над фашистка Германия.

На 7 май 1945 г. в град Реймс е подписан предварителен протокол – капитулация. На 8 – ми май, представители на Немското главно командване в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май.
На 9 май 1945 г. в Берлин началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел отделно подписва германската капитулация само с СССР. “Отново над Европа ще се развява великото знаме на свободните народи и мира между народите”, се казва в обръщението на Сталин към неговите сънародници по този повод.
В Русия по традиция на този ден се провежда грандиозен военен парад. Любителите на героичната музика слушат песента на Йосиф Кобзон “День победы”. Премьерът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че военните паради на 9 май в чест на Деня на победата над нацистка Германия трябва да се провеждат всяка година, защото са са символ на руската мощ.
По време на 6-годишната война, продължила 2193 дни от 1 септември 1939 г. до 2 септември 1945 г., загиват над 55 милиона души. Милиони умират в лагерите на смъртта на фашистите. Над 25 милиона са загиналите съветски граждани. На 22 юни 1941 г. в 3.45 ч. Германия напада СССР – планът “Барбароса” залага на “светкавичната” война: 70 процента от действащите германски армии, подсилени от унгарски, италиански, румънски и финландски войски – нахлуват във фронт, дълъг 1500 км. Авиацията нанася масирани удари по летища, пътища, военно-морски бази, военни части и градове, навлиза 250-300 км навътре в страната. Едно от най-големите сражения по време на Втората световна война, изходът от което е решаващ за обрата на войната е Сталинградската битка (1942-1943) или Битката за Волга.
http://www.rusofili.bg/