събота, 12 януари 2013 г.

150 години от рождението на Алеко Константинов

На 13 януари, се навършват 150 години от рождението на Алеко Константинов – може би най-чистият български писател.
„Че аз съм щастливец, това го знае цяла България; но туй, което никой не знае, то е, че днес нямах четиридесет и пет стотинки да си купя тютюн. Това обстоятелство никак не ми попречи обаче да съхраня своето царствено величие. Аз все пак гледах на света и хората тъй, като че милион Ротшилдовци и Вандербилтовци мога да ги натъпча в джеба на жилетката си; а пък нашите богаташи не представляваха пред моите очи нещо повече от пепелта на снощната ми последна цигара. Това е всичко хубаво, ама тютюн все пак няма, да го вземе дяволът! Глупава страст!”, написа в знаменития си фейлетон „Страст” авторът на „Бай Ганьо” през октомври 1895 г.
Алеко Иваницов Константинов е роден на 13.01.1863 г. (01.01.1863 стар стил) г. в Свищов. Учи в родния си град и в Априловската гимназия (Габрово). Завършва средно образование в гр. Николаев, Русия (1881) и право в Новоросийския университет в Одеса (1885). Работи в София като съдия, прокурор, юрисконсулт, адвокат на свободна практика. Двукратно уволняван по политически причини. Подготвя се за научна и преподавателска кариера в Софийския университет. Посещава международните изложения в Париж (1889), Прага (1891), Чикаго (1893). Училищен настоятел, член на Върховния македонски комитет, на настоятелството на дружество "Славянска беседа", на Българското народообразователно дружество, на Комисията за насърчаване на местната индустрия, на Дружеството за насърчаване на изкуствата, на Музикалното общество, на Театралния комитет.
Инициатор и радетел на организирания туризъм у нас.
Член на Демократическата партия на П. Каравелов, в чийто печатни издания сътрудничи. Убит по политически причини на 11.05.1897 г. край с. Радилово, Пловдивско.
Започва писателската си дейност с поезия. Първият му запомнящ се текст е пътеписът "До Чикаго и назад" (1894), в който описва пътуването си до Америка и проследява цивилизационните разлики, като дава темпераментна картина на нравите. Талантът му на хуморист и психолог проличава и в анекдотичната книга "Бай Ганьо", в която създава образ на герой, оспорван и до днес, но превърнал се в нарицателно име за различни проявления на човешкия и националния характер.
Алеко Константинов е автор на пътеписи за красивата българска природа, на разкази, както и на множество фейлетони. "Пази, боже, сляпо да прогледа", "Разни хора, разни идеали", "Страст", "Честита Нова година!" са емблематични за Алековия граждански патос и за тънкото му чувство за хумор, ирония и самоирония, които го правят четен и до днес. Превежда от руски и френски език.

"Включи се и ти"

Източник: referendumbelene.com
Национално движение "Русофили" започва насърчителна кампания за участие в Референдума. На 9 януари 2013 г. се проведе пресконференция по повод предстоящия референдум на 27 януари 2013 г. за ядрената енергетика на България. Водещ – Иво Атанасов, говорител на Национално Движение Русофили
Участие в брифинга: Николай Малинов- председател на НД „Русофили”, проф. Андрей Пантев, Иван Гранитски, Мария Мутафчиева от „Мери бойс бенд и други приятели на НД „Русофили”.
Слоган на кампанията: ВКЛЮЧИ СЕ!
Национално движение „Русофили“ започва насърчителна кампания в цялата страна за мотивиране на повече хора да дадат гласа си в първия национален референдум след промените през 89 година. Единственият призив е „Включи се и ти!“, възползвай се от възможността да решаваш. Участниците в кампанията се водят от разбирането, че правото на гражданите да решават съдбата на България е национално обединителна кауза, която би следвало да обедини всички свободни и мислещи хора в страната.
Кампанията няма за цел да влияе на избора „ЗА“ или „ПРОТИВ“ поставения въпрос „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа?“.
В рамките на кампанията ще бъдат организирани концерти в пет града в страната - на 10 януари в Шумен, 11 януари в Бургас, 15 януари в Пловдив, 22 януари във Видин и на 25 януари в София с участието на групата "Мери Бойс Бенд"
"20 години в различни политически програми на нас ни се говори, че България трябва да стане Швейцария на Балканите. Сега пред нас има такава реална възможност - това не е референдум за цената на доматите, каквито се правят в Швейцария, а определя стратегическа политика", коментира Малинов.
Според професор Андрей Пантев най-важното е обществото да изрази своето мнение. «Без да съм ядрен физик или да имам бизнес с Русия, аз имам отношение по този въпрос, а такива като мен има много, затова трябва да се включат».
«Трябва да се гласува на този референдум, за да имаме първи опит да бъдем гражданско общество и да се чуе нашето мнение, а не само на политическите партии» - отбеляза издателят Иван Гранитски
Говорителят на Национално движение "Русофили" Иво Атанасов допълни, че за пръв път българите имат възможност да проверят доколко са били искрени политиците, които 20 години са казвали, че искат да чуят гласа на хората.