вторник, 16 април 2013 г.

Национална конференция 14 април 2013 година

Скъпи приятели – русофили,
Имам честта да Ви поздравя с десетата годишнина на Национално Движение „Русофили”.
Точно преди 10 години десетина българи – родолюбци и патриоти се събират в малка зала в София и водени от емоционалната си нагласа – любов към руския народ и всеобщото славянство, слагат началото на това сравнително ново Движение на българите – патриоти. Защото не би могло българинът да се счита за патриот, ако не познава историята на българите и славяните и не осъзнава историческите и генетични връзки, които нашите предци са създали и поддържали векове.
Днес русофилството в нашата България се определя не с обема на стоковия поток, а от проявите в областта на културата, изкуството, православието, просветата и образованието. На този етап тези измерения са недостатъчни, но времето е пред нас. Времето е доказало, че любовта и приятелството между нашите народи е неизчерпаема. В подкрепа на това председателят на Национално движение „Русофили” Николай Младенов прочете и Националния съвет съгласува Декларация на Движението (пълния текст на декларацията публикуваме по-долу). Националния съвет изрази своето категорично решение, че Национално движение „Русофили” трябва да запази своето надпартийно и неполитическо положение в обществото. Твърдо бе подчертано, че икономическите и духовните връзки между България и Русия са били и могат отново да станат катализатор на социално икономическия и културен възход на българската нация.
Във връзка с Десетата годишнина на Национално движение „Русофили” националния съвет на движението награди ветерани и активисти от отделни Общински организации.
За Русенска област бе отличен председателя на Общинската организация в гр. Бяла и заместник кмет на града Любомир Спиридонов. Приети бяха и други документи, свързани с извършената работа през изминалата година, план за работа на Националния съвет на Национално движение „Русофили” до края на 2013г.
инж.Тодор Радославов

Декларация на Национално движение „Русофили“

Национално движение „Русофили“ като отчита дълбоката политическа и икономическа криза, в която се намира българското общество, се присъединява към всички гласове на гражданското общество, които искат:
- Скъсване с неолибералната практика на пълно оттегляне на държавата от икономическите процеси;
- Унищожаване на частните монополи чрез изкупуване от държавата на контролните пакети акции;
- Възстановяване на икономическите права на държавата при експлоатацията на природните богатства на страната;
- Пълна прозрачност на ценообразуването при доставянето на основни услуги за бита;
- Спиране на приватизацията на структуроопределящи предприятия;
- Рязко засилване на ролята на държавата в сферата на публично-частните партньорства;
- Активна държавна политика за откриване на нови работни места;
- Рязко засилване на възможностите и на активностите на държавата в банковия сектор;
- След изборите – ясна програма на законодателната и изпълнителната власт за ограничаване на сивата икономика;
- Към всеки централен контролен орган създаване на обществен съвет от представители на граждански организации.
- Включване в изборните листи на всички партии, участващи на парламентарните избори, на гражданска квота, предназначена за представители на неправителствени организации.
Национално движение „Русофили“ е категорично против:
- Опитите гражданските протести да бъдат обяснени със сценарии на отделни партии, на структури на организираната престъпност, на външни за България сили;
- Събиране на информация чрез СРС-та за лидерите на протестите;
- Продължаващото насаждане в българското общество на русофобски настроения и нагласи;
- Противопоставянето на отделни групи на гражданското общество едни срещу други с цел обезсилването на енергията на справедливите протести.
Национално движение „Русофили“ категорично отстоява своята позиция, че:
- постигането на качествено ново равнище на отношенията и сътрудничеството между България и Русия е стратегически важно за излизане на страната ни от политическата, социално-икономическа и духовна криза;
- политическите, икономическите и духовните връзки между България и Русия могат и трябва да станат катализатор на социално-икономическия и културен възход на българската нация;
- укрепването на позициите, ролята и мястото на славянството и Православието в съвременния свят е значим фактор за съхраняване на българската национална идентичност в условията и предизвикателствата на глобализиращия се свят.