събота, 7 май 2011 г.

9 май Ден на Победата


Деня на победата над армиите на Хитлер. На 7 май в град Реймс е подписан предварителен протокол - капитулация. На 8 май, представители на Немското главно командване в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май.

Фактите: Повече от 60 милиона души загиват във Втората Световна Война, като около
60% от тях са цивилни. 70% от индустриалната инфраструктура в Европа е разрушена.
В цифри Русия дава 20 милиона човешки жертви.

Това е най-големия празник в Русия. Няма дом, няма семейство в бившия Съветски съюз, което да не е дало жерти. След края на войната загиналите са обявени за 7 милиона, по-късно за 20 000 милиона. Някои източници дори казват, че жертвите са 27 000 милиона човешки живота.

Как е постигната победата на руснаците над фашистка Германия. С много жертви, но и с таланта на военнокомандващите и мобилизацията на цял един народ. Битката при Сталинград обръща хода на войната. Курската дъга е мястото където се срещат танковите войски на двете страни – в нея вземат участие 4 милиона войници, 13 000 бронирани машини, 50 000 оръдия и 12 000 самолета.

Не само хората са герои, има 12 града-герои (город-герой) от войната – Москва, Ленинград (днес Санкт Петербург), Сталинград (днес Волгоград), Киев, Одеса, Севастопол, Брестката крепост, Новоросийск, Керч, Минск, Тула, Мурманск, Смоленск.

Обсадата на Ленинград продължава от 8 септември 1941 до 27 януари 1944 – блокирани са всички пътища към града с изключение на „Пътя на живота“ минаващ през замръзналото Ладожско езеро. Повече от 900 дни, жителите на града търпят невиждани лишения. Гладът и силните студове убиват цели семейства. Но Ленинград не се предава. Има една книга “Хлябът от онази зима” написана от жена, преживяла обсадата като дете – гладът е бил по-страшен и от бомбардировките, защото с него е трябвало да се бориш всеки ден.
"Отново над Европа ще се развява великото знаме на свободните народи и мира между народите", пише в обръщението на Сталин към неговите сънародници по този повод. Никой не отрича ролята на Съветската армия за разгрома на Хитлер, но и никой не може да забрави, че тогава Европа беше разделена на сфери на влияние и това забави развитието на страните зад Желязната завеса.
Може би едва сега, Втората световна война ще завърши напълно и за хората тя ще остане един спомен, след който никога вече нищо не беше същото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар