понеделник, 7 ноември 2011 г.

70 години от Легендарният парад на Червения площад през 1941 година



На 7 ноември 1941 година в обсадена от хитлеристките войски Москва, въпреки че линията на фронта минаваше на няколко километра от столицата, се състоя парад на Червената Армия. Направо от онзи парад войниците заминаваха за отбранителните граници.. Преминават в тържествен марш самите защитници на Москва. Парадът е командван от генерал Павел Артемиев, командващ войските на Московския военен окръг и приет от легендарния герой от Гражданската война маршал Семьон Будьони. Реч произнася СТАЛИН. Оттам, сменили маршовата стъпка с походна, войските се отправят направо за фронтова линия – врагът е на подстъпите към Москва. Вестта за това обикаля мълниеносно цял свят. Няма честен човек по света, който да не е ликувал по този повод.

Днес, в чест на 70-годишнината на това станало легендарно събитие, на Червения площад се състоя тържествен парад-реконструкция
В него участваха военни на московския гарнизон по военна униформа от 1941 година. Пред трибуните, където се събраха ветерани на Втората световна война, с параден марш минаха и членове на военно-патриотични клубове и възпитаници на кадетски училища. Общо в парада участваха над 5500 души, а също военна техника от времената на войната – танкове Т-34, Т-37, Т-60, залпови миномети „Катюша” и аеростати.

На фона на кинокадри от времето на войната, прожектирани на голям екран, зрителите видяха възстановка на тогавашните събития - от отбраната на Москва през 1941 и до 1945 г., до превземането на Райхстага и парада на победата. След участниците в легендарния парад от 1941 г., качени на военни джипове, по Червения площад минаха с маршова стъпка хиляди военнослужещи, облечени в униформи от 40-те години, кавалеристи, членове на детско-юношески патриотични организации.
За военната техника, събрана и реставрирана в Музея на техниката, разказва сътрудникът на този музей Марина Яуре:
- Идеята за реконструкция на историческия парад възникна още през януари. За 10 месеца беше възстановена историческата техника, сражавала се в битката за Москва. Нашият музей на техниката подготви за парада леки танкове, в това число Т-37 – плаващ разузнавателен танк. Една много необикновена и своеобразна машина. Освен това, музеят демонстрира мотоциклети М-72, джипове Газ-67, бронираната кола Б-64-Б. За първи път след 1941 година на Червения площад минаха леки танкове Т-60. Такива машини в целия свят са останали само шест, а танковете Т-37 са още по-малко.
След тържествения марш техниката от времената на Втората световна война остана да стои на Червения площад, за да може всеки желаещ да огледа уникалните машини и да си представи по-добре, какъв беше онзи легендарен парад в тревожната военна Москва през 1941 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар