четвъртък, 13 март 2014 г.

Дискусия на тема “Възможности за икономическо сътрудничество между България и Русия”

Дискусия на тема “Възможности за икономическо сътрудничество между България и Русия” бе организирана от ръководството на „Движение Русофили – клон Русе” , която се проведе на 11 март в зала 1 на Областна администрация.
Над 20 фирми, представители на дребния и среден бизнес от различни браншове в града дискутираха възможностите за подобряване на търговско – икономическите отношения между двете страни.
Гости на срещата бяха:
Г-жа Хинкова – заместник областен управител на област Русе
Г-жа Банчева – представител на Община Русе
Г-н Малакей – предсавител на Генералното Консулство на Русия
Присъстваха журналисти от русенски медии и екип на БНТ 2-Русе.
Модератор на срещата бе г-н Анатоли Паришков председател на Общинската структура на движение “Русофили” гр.Русе.
Срещата-дискусия бе открита от г-н Тодор Радославов-областен координатор на НД”Русофили”.
Г-жа Хинкова обяви, че Областната администрация приветства добрите идеи относно връзките с Русия и подчерта възможността за съдействие при реализирането им.
Г-н Паришков представи кратка статистическа справка относно стокообмена между двете страни и предложи темите за дискусията.
Бизнесмените споделиха своя опит и проблемите с които са се сблъсквали, най-вече с високите мита и митническото обслужване, пречките създавани от разликата в сертифирането по ГОСТ и стандартите на ЕС, визова бариера за руски туристи /съществуваща квота/, неизучаването на руски език в българските училища.
Г-н Малакей съобщи на присъстващите, че от страна на Русия има подготвен проект за сваляне на визовия режим между България и Русия , но това зависи от становището на ЕС.
Отбелязано бе и незадоволителната работа на Българо-руска търговско-промишлена палата/БРТПП/. Предложенията, които ще бъдет предоставени на предстоящото заседание на Междуведомствената комисия между Република България и Руската федерация са:
- организиране на по-масово изучаване на руски език
- създаване на по-добри условия за обучение и размяна на студенти между ВУЗ – овета на двете страни
- възможности за уеднаквяване на руските и европейските стандарти
- облекчаване на визовия режим и митническото обслужване
- организиране на регионални форуми между общини-кметове-губернатори
Срещата завърши с предложение за последващи такива на които да бъдат поканени представители както на местното управление, така и представители на властта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар