четвъртък, 29 март 2012 г.

СПРАВКА за строителството на АЕЦ „Белене”

Ядрената енергетика е важна част от световния енергиен баланс. В 30 страни работят повече от 440 АЕЦ със 17% дял в производството на електроенергия. В САЩ за първи път от 30 години започват строителството на АЕЦ. В Япония след аварията се въвеждат два нови атомни реактора. Във Франция има повече от 30 АЕЦ като се удължава живота на реакторите им.
В България 35% от електроенергията се произвежда в АЕЦ „Козлодуй”. Страната има 30 години опит в експлоатацията на ядрени съоръжения, добре подготвени кадри и изградена инфраструктура като предпоставка за изграждане на нови ядрени мощности.
Още през 1981г. е взето решение за изграждане на АЕЦ „Белене”, избрана е площадка, свързана с ЖП мрежата и със собствено пристанище. През 1987г. беше планирано през 1993 г. да се пусне първият реактор от 1000 мегавата. Построени са административни сгради, завод за бетон, ремонтна база, изработен е огромен, скъпо струващ фундамент за реакторите. Доставено е оборудване, изградени са инфраструктури – пътища, комуникационни и електросистеми. Вложени са повече от 1 милиард лева. През 1993г. обектът е „консервиран”.
Технологични показатели за АЕЦ „Белене. Според Председателя на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев, подкрепен от водещия експерт в МААЕ проф. Янко Анев и члена на правителствената комисия проф. Атанас Тасев АЕЦ „Белене” – нейните реактори и средства за управление и контрол на аварии са по ниво на безопасност поколение 3+ и значително превъзхождат реакторите в България и в останалалта част на света. Поколение 4 ще бъде разработено не по-рано от 2040г., което значи, че тези реактори спокойно могат да работят 30 години.
Сигурност (безопасност) на АЕЦ „Белене”. След аварията в японската АЕЦ, в ЕС се организират „стрес тестове” за АЕЦ в Европа, за определяне на тяхната безопасност. Такъв „стрес тест” е направен и за АЕЦ „Белене”. В доклада след това е отбелязано, че централата е много надеждна, тъй като има изключителна комбинация на резервирани активни системи за безопасност, подкрепяни от пасивни системи, а така също и специализирани системи за смекчаване последствията от тежки аварии.
Финансиране на централата. Цената на АЕЦ „Белене” е различна, защото се определя по различни методики, но е определена на 6,792,900 хиляди евро. Трябва да се има предвид, че в медиите беше публикувана информация за цената на аналогични АЕЦ, които ще строи Русия в Турция – 9 милиарда евро, в Индия – 12 милиарда евро, цената на подобни централи в САЩ е не по-малка от 15 милиарда долара и т.н.
Финансирането може да се осигури по няколко начина – Русия предлага да финансира изцяло проекта, като придобие дял или като заем. Американски пенсионен фонд е заявил желание да придобие 20% от централата ( това е 1 милиард евро), а така също да закупи дела на НЕК ( 51% за 2 милиарда евро). Финландска фирма „Форум” също иска 20% (дава 1 милиард евро), за Русия остават 7 или 8 % от сумата.
Цени на електрическия ток от АЕЦ. Цената се фиксира трудно, защото трябва да се отчете комплекс от фактори – цената на АЕЦ, цената на суровината, консумативи на производството и т.н. Но е ясно, че тя е в пъти по-евтина от вятърната и слънчевата , значително по-евтина от ТЕЦ и по-евтина от водните централи.
Осигуряване на работни места и инфраструктура в община «Белене» и околните селища и общини. В централата ще изкарват препитанието си хиляди хора. Но много повече предприятия и фирми ще работят за АЕЦ «Белене» в цялата страна. Като се започне производството периодично на съпътстващи апарати, машини и съоръжения и се свърши с работното облекло. Не е маловажна и работата по изграждане на пътища, нови училища, здравни заведения, спортни и търговски обекти и какво ли не в Белене и околните селища.
Сеизмична характеристика. По поръка на НЕК , Геоложкият институт на БАН е направил проучване. Потвърдено е, че близо до площадката няма разлом, а евентуални земетръси биха били не повече от 4 степен. Централата е проектирана да издържи земетресение 7-8 степен по скалата на Рихтер.
Опазване на околната среда. Изготвен е доклад за оценка на въздействието върху околната среда въз основа на предписания на Агенцията за ядрено регулиране, на експертизи на Международната Агенция за ядрено регулиране, на информации и указания на Министерството на околната среда и водите и РИОКОЗ инспекции. Докладът е преминал обсъждания в градовете Белене, Плевен, Никопол, Свищов, София и Търну Магуреле. Одобрен е на заседание на Екологичния съвет към Министерството от 11.11.2004г. Издадено е решение No: 18-8/2004г. на Министерството на околната среда и водите за строителство на АЕЦ «Белене».
Необходимост от АЕЦ «Белене» за просперитета на България. Съобразно поставените от правителството икономически цели до 2020г., като се отчита икономическата криза, по умерени прогнози от източник «Програма за прилагане Директива 2001/80/ЕС относно ограничаване на определени замърсители на въздуха от големите горивни инсталации» е посочено, че за 2011г. потреблението е 31,870мил.квч, а производството е 41,580 мил.квч. За 2020г. е предвидено потребление 43,010 мил.квч. и производство 54,200 мил.квч., като разликите и в 2011г. и в 2020г. са за износ. Предвидено е потреблението да нарастне с 12,140 мил. квч. Как може да се произведе тази енергия? Не трябва да забравяме, че ежегодно (за 2011г. например) изнасяме 10,300 мил.квч. Трябва да се има предвид също, че от 2011 до 2015 г. НЕК е предвидил да съкращава мощности в ТЕЦ «Брикет», ТЕЦ «Бобов дол», ТЕЦ «Марица 3», ТЕЦ «Варна» - общо 2,175 МВт. ЕС ни задължава да достигнем 16% от потреблението на електроенергия от възобновяеми източници, а вятърната и слънчевата енергии са в пъти по-скъпи от атомната енергия. Или трябва производството от ВЕИ да се удвои, което също не е реалистично. Изискванията на ЕС за вредни емисии заплашват със спиране Топлоцентралите «Бобов дол», в Перник, в Димитровград и не на последно място - лицензите на 5 и 6 блок в АЕЦ»Козлодуй» изтичат съответно през 2017 и 2019г. и няма гаранция, че ще ни бъде разрешено да ги продължим. Или общо при инвестиция за строителство 6, 795, 000, 000 евро, при цена на тока 40 евро/мвч., средната брутна печалба на годишна база възлиза на 421,280,000 евро. Освен това е доказано, че страните от региона имат нужда в 2020г. допълнително от 10,000 мил. квч. Следователно, единствената алтернатива за задоволяване нуждите на България от евтина електроенергия и за осигурен износ е АЕЦ «Белене».

Няма коментари:

Публикуване на коментар