четвъртък, 29 март 2012 г.

ПРИМЕРНИ АРГУМЕНТИ за строителството на АЕЦ “Белене”

Докладът на Световния енергиен съвет за енергията и промените в климата прави заключението, че “всички правителства трябва да разгледат сериозно възможностите на ядрената енергетиката за намаляване емисиите от парникови емисии”.
В света има над 600 топлоелектрически централи, работещи с въглища. Те изхвърлят близо 2 милиарда тона въглероден двуокис годишно.
Атомната енергия е единственият рентабилен енергиен източник , който може да снижи тези емисии, като същевременно продължи да задоволява нарастващата енергийна потребност. Съвременните АЕЦ с модерни реактори и строг международен контрол стават все по-безопасни.
Като се вземат предвид намеренията на отделните страни за въвеждане на АЕЦ през2050г. те ще произвеждат половината от електроенергията в света.
Не е необходимо човек да е специалист, за да разбере, че АЕЦ “Белене” е полезна за България.
- Предлаганите реактори и цялостната система за защита, по мнението на всички чужди и наши специалисти, са последна дума на науката и техниката – степен 3+, като 4 степен ще бъде разработена и въведена не по-рано от 2040г. Така, че твърдението на някои политически лидери, че ще работят не повече от 10 години до 2020г. не отговарят на истината.
- Също така не е трудно да се разбере , че исканата “по-ниска цена”, която не отговаря на реалната стойност на централата, е евтин начин да се провали строителството. Това личи от сравнението с цените на други сходни по параметри централи. Сравнението показва, че в света няма централа за строителството на която да се предлага толкова ниска цена.
- Разбираемо е , че такъв крупен обект е пресечна точка на икономически и политически интереси на различни страни. В международните икономически отношения се използват различни прийоми. Ние сме против България да става заложник на икономическите интереси на чужди фирми. Защо например Пенсионен фонд от Америка иска да финансира АЕЦ :Белене” и друга американска фирма да осигури средства и реактор за АЕЦ “Козлодуй”, но предлагат това устно, без необходимите юридически издържани документи. Не е ли това опит за отлагане, а след това и за стопиране на строителството на централата.

Социологическите изследвания показват, строителството на АЕЦ “Белене” се подкрепя от мнозинството от българските граждани. Ние не можем да приемем за правилно поведението на български политици, които поставят на първо място интересите на чужди фирми и държави пред просперитета на България. Защото е ясно, че АЕЦ “Белене” с ниската цена за изграждане, с евтиния ток, с чистите емисии, с осигурената работа за хиляди хора, с обезпечената инфраструктура за общините, ще допринесе за икономическия просперитет на страната. За нас не е важно кой осигурява реакторите, кой ще строи централата – дали това са фирми от САЩ, ЕС или от Русия. Важни са икономическите параметри. Ние сме против недалновидните политици, които не проявяват политическа воля и решителност за вземане на очевидно изгодни за страната решения, които се поддават на чужди интереси и внушения, които не са изгодни за българския народ.
В индекса на настигането, който отчита нивото на сближаване сред 35 страни в Европа, на България е отредено 30 място по качество на живот, а по показателя енергиен интензитет, страната ни има нула.

Няма коментари:

Публикуване на коментар