вторник, 24 септември 2013 г.

X Юбилеен Национален събор на приятелите на Русия на яз. „Копринка” 2013

На 07.09.2013 г. се проведе традиционния годишен събор на Приятелите на Русия.
На брега на язовир „Копринка”, близо до гр.Казанлък за десети път се събраха българи и руси, които още помнят годините, когато заедно се учехме в руски Вузове, работехме в български и руски промишлени предприятия, добивахме дървен материал в Коми и построихме градове с български имена. Всичко това пресекна през 1989 г., но в душите на българите останаха топлите чувства към приятели и близки роднини, към великия народ на Русия.
Изминаха 25 години, а ние, българи и руси, разбираме, че старите връзки и общуване ни липсват. За това на брега на язовира се събират толкова много хора – за да си спомним старото приятелство и да си обещаем ново ! На събора многохилядното мнозинство прие Обръщение – Призив към всички български граждани, към политическите партии и граждани , политически партии и граждански сдружения, към Народното събрание и Правителството на Република България. Да възродим духовните, икономическите и политическите връзки между България и Русия ! „ Призоваваме всички патриоти, всички, които милеят за България, независимо от политически им убеждения, да се обединим и заедно да поискаме, да настояваме, да работим и да успеем България и Русия да останат и бъдеще стратегически партньори в образованието и науката, в културата, в икономиката и в политиката за благото на двата народа и на двете страни, за техния общ просперитет. България и Русия заедно и в 21-ви век ! „
Участие в музикално-артистичната програма взе и русенската певческа група Берьозка с ръководител Иван Жеков. Прекрасното изпълнение на нашите съграждани бе наградено от публиката с танци и бурни аплодисменти .
На събора от Русенска област присъстваха русофили от Русе, село Николово, община Две могили, община Бяла, община Борово и други – общо 4 (четири) автобуса, микробуси и леки коли – около 250 човека.
Голяма група от Русе нощува на палатки на брега на язовира.
Всички посетители на събора се поклониха пред паметта на загиналите за нашето освобождение в църквата „Рождество Христово”, позната като Руската църква в гр.Шипка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар